Az Interregio Forum Egyesület egy 1997-ben alapított budapesti székhelyű, szegedi és nyíregyházi telephelyekkel rendelkező civil szervezet, amely alapítása óta törekszik az innovatív, IKT-alapú jó gyakorlatok terjesztésére és fejlesztésére a Kárpát-medencében és a Duna-régióban.

Munkánk gyakran kapcsolódik az oktatáshoz, de profilunkba tartozik az innovatív megoldások terjesztése a kulturális örökségek megőrzésének területén, valamint a fenntartható kulturális és természeti turizmus fejlesztése is.

Céljaink érdekében használt eszközeink az IKT területén szerteágazóak; a mobil eszközök hatékony felhasználásától egészen a közösségi háló bevonásáig terjednek az összes fenn említett ágazatban – hiszen mindegyik területre volt már lehetőségünk innovatív, IKT-alapú eszközök fejlesztésében, tesztelésében részt venni. Munkánk során gyakran alkalmazzuk a nemzetközi együttműködésekből fakadó komparatív előnyöket, ily módon biztosítva az intézet- és szervezetközi jó gyakorlatok áramlását, valamint a saját innovatív erőnk fejlesztését.

A szervezeten belül a nemzetközi projektbe való bekapcsolódás alapvető működési elvként jelenik meg. Az ily módon fejlesztett eszközeinkre a következő példákat tudjuk hozni:

  • Fejlesztettünk már innovatív oktatási eszközöket az általános-, illetve a szakképzés részére.
  • Foglalkoztunk már a különböző rendszerben tanuló hallgatók vállalkozási készségeinek fejlesztésével a saját tudományterületükön; legyen szó akár fenntartható turizmusról, akár a kulturális örökség ápolásáról és megőrzéséről.
  • S e projektjeinkhez kapcsolódóan vettünk már részt munkánkat segítő és monitorozó kutatásokban is.

Ezeknek a projekteknek a leírása egytől-egyig elérhető a honlapunkon. Munkánk – természetesen – nem tudna megvalósulni az általunk elvárt magas minőségen hozzáértő szakértők nélkül. Munkatársaink között megtalálhatóak szenior és junior közgazdászok, szociológusok, antropológusok, IT (számítástechnikai) szakemberek valamint gyakorló tanárok is. Céljaink eléréséhez a legtöbb tagunk az általuk felajánlott önkéntes munkával járul hozzá. Azonban az önkénteseink mellett vannak állandó szerződő partnereink (többnyire egyéb szakemberek és vállalkozók) is. Ezek mellett az egyesület jelenleg 3 főállású alkalmazottal és 2 állandó szakértővel üzemel. Az önkéntesek száma változó: általában 8-10 önkéntes dolgozik az egyesület céljaiért, de ez a szám növekedhet, illetve csökkenhet az épp futó projektek igényeihez mérten.

Ismerd meg projektjeinket