Probléma: elfelejtettünk termelni és értékesíteni

Miközben a nagyüzemi mezőgazdaság és a nagyipar mellett, még az abban résztvevők számára is, a kertészkedést és a kézművestevékenységeket „csak” újra kell tanulni, a kereskedelmi ismereteket az alapoktól fogva kell elsajátítani.

Fejlesszünk közösségeket!

Egyre jobban szaporodnak Nyugat-Európa sok táján az olyan közösségek, amelyek arra rendezkedtek be, hogy összekössék egymással a jó minőségű helyi terméket előállítani képes termelőket, és az ezekért sokszor igen magas árat fizetni hajlandó keresletet. A közösségfejlesztés ez esetben létkérdés, hiszen önállóan a termelők nem tudják felvenni a versenyt a rendkívül tőkeerős nagyüzemekkel. A „Helyi közösség, helyi termékek” kezdeményezés azért dolgozik, hogy ilyen közösségeket hozzanak létre Közép-európai környezetben is.

Ezek számos előnnyel szolgálnak a helyi közösségnek: a sikeres helyi márka segít eladni a helyi termékeket; turisztikai vonzerőt teremt, sőt, akár egy turisztikai szolgáltatás is válhat emblematikus helyi termékké; a helyi termékek az identitás részévé válva erősítik a helyi közösséget, alapjai a közösségfejlesztésnek. A helyi termékek pozitív hatásai diffúzióval terjednek, az első mintaadók példáját alakítva veszi át a többi termelő, és így végül igazi közösségi alkotás áll elő. Magyarországon számos jogi, szabályozási ismereteket közvetítő kézikönyv vagy leírás létezik, amelyek célja az információszolgáltatás a gazdák, kistermelők, őstermelők, illetve zárójelesen, de azért megjelenő módon a szolgáltatók és kézművesek számára.

A cél a sok profit!

A Mezőségi Őrzőkör által vezetett „Helyi közösség, helyi termékek” kezdeményezés célja, hogy támogassák az ilyen helyi termelő közösségek létrejöttét azáltal, hogy egy új és innovatív szolgáltatást fejlesztenek ki. A szolgáltatás innovativitását annak szemlélete adja: bemutatják annak a lehetőségeit, hogy hogyan lehet tényleg sok pénzért értékesíteni ezeket a termékeket a piacon. Ehhez kidolgoztak egy csomagot, amelynek segítségével bárki közösségfejlesztésbe kezdhet. Mindezt annak érdekében, hogy a helyi termelés ne csak a túlélés forrása, keresetkiegészítés legyen, hanem a gazdaggá válás egyik lehetséges útja.

A program legfontosabb elsődleges célcsoportját azok a helyi közösségek képezik, amelyeken belül egyes szereplők aktuálisan vagy potenciálisan tradicionális vagy új helyi termékek előállításával és forgalmazásával foglalkoznak vagy kísérleteznek. Az ilyen közösségek, (illetve egyes mesteremberek) tevékenységeinek megismerésével, hasonló cipőben járók érdekében fejt ki kutatási tevékenységet a helyi közösségek megőrzésének és felzárkóztatásának érdekében.

Jógyakorlatok

A kezdeményezés eredménye egy innovatív: olyan ajánlások és módszertani leírások létrehozása, amelyek információt és gyakorlati útmutatót adnak az érdekelt szereplőknek és gyakorlati szakembereknek saját helyi termék fejlesztéséhez.

A jógyakorlatok leírásai bemutatják a sikeres helyi termékeket és szolgáltatásokat és a kialakulási folyamatukat, kihangsúlyozva a kulcs sikertényezőket és tanulságokat

Ezzel kapcsolatos további információkért látogasson el a kezdeményezés oldalára: https://helyitermekhelyikozosseg.hu/

Vélemény, hozzászólás?