Egyéni elhelyezés és támogatás a nem foglalkoztatott, oktatásban vagy képzésben nem részesülő „NEET” fiatalok számára az Oktatási Ifjúsági Technológiai Platformon keresztül – Individual Placement and Support for NEETs through Education Youth Technology Platform (EYTP)

Támogatási alap: EGT és Norvég Alap az ifjúsági foglalkoztatásért (EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment)

A projekt megvalósítási időszaka: 2018. szeptember 1. – 2021. augusztus 31. (36 hónap)

 A projekt rövid leírása

Az Európai Unió jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzete a nem foglalkoztatott, oktatásban vagy képzésben nem részesülő „NEET” fiatalok magas munkanélküliségi rátáját eredményezi. Ezen fiatalok gyakran küzdenek mentális betegségekkel, például depresszióval vagy szorongással, mely további kihívásokat jelent számukra és nehezíti elhelyezkedésüket. A projekt két fő célcsoportja a tanácsadást nyújtó képzők és maguk a „NEET” fiatalok.

A projekt fő célkitűzése a képzők tanácsadói kompetenciájának erősítése az ún. Maturing Model (MM), valamint az Egyéni elhelyezéssel és támogatással (IPS) kapcsolatos módszertan elsajátításával, továbbá az Oktatási Ifjúsági Technológiai Platform (EYTP) segítségével. Ezáltal a projekt hozzájárul a szakképzésben, az oktatásban és a foglalkoztatásban résztvevő „NEET” fiatalok számának növekedéséhez.

A projekt két támogatási területet helyez a középpontba:

1) Innováció és kutatás

Az innovatív terület egy átfogó, web alapú EYTP platform fejlesztését jelenti. Ez fontos forrása és eszköze lesz a tanácsadói munkának. Az online anyagok, valamint az MM és az IPS alkalmazását támogató projektweboldal minden partner nyelvén elérhető lesz.

2) Tudás és jó gyakorlatok átadása

Ez a támogatási terület az MM és az IPS szakértői ismeretének és használatának átadását célozza norvég képzők segítségével. A résztvevők egy norvég és egy helyi képzés keretében elsajátítják, majd a kedvezményezett országokban bevezetik és végrehajtják a módszertant.

Az IPS olyan szisztematikus megközelítés, amely segíti a „NEET” fiatalokat az állandó foglalkoztatás elérésében. Az IPS a Támogatott Foglalkoztatás elvén alapul, és rendszeres nyomon követést kínál a résztvevők számára. Az MM egyéni időt biztosít a „NEET” fiatalok számára a motiváció megszerzéséhez, illetve felkészültté teszi őket az IPS-modellt alkalmazó formálisabb tanácsadásra. Az MM és az IPS módszertan kombinációja egy kétlépcsős tanácsadási módszert jelent a „NEET” fiatalok szakmai gyakorlata és szakmai rehabilitációja terén. E kétlépcsős módszertan, valamint az EYTP használata a projektpartnereken túl más szervezet számára is átvehető, adoptálható lesz, ezáltal egy fenntartható, a projekten túlmutató hatást érve el.

A projekt honlapja az alábbi linken érhető el.

Résztvevő szervezetek:

Public University of Ptuj Szlovénia Vezető Partner
Asociatia EIVA Románia Kedvezményezett Partner
Interregio Fórum Egyesület Magyarország Kedvezményezett Partner
Tesla Technologies & Software S.L Spanyolország Kedvezményezett Partner
Folkeuniversitetet Midt-Norge Norvégia Szakértő Partner
Fønix Norvégia Szakértő Partner

Vélemény, hozzászólás?