Promoting Entrepreneurship in the Vocational Education (ProVocEnt)

Program: SKHU/1601 – Priority axis 4 – Enhancing cross-border cooperation of public authorities and people living in the border area

A vállalkozói készségek manapság elengedhetetlenek a sikeres életvezetéshez, mégis gyakran kiaknázatlanok, vagy épp elhanyagoltak maradnak. A magyar-szlovák határterületi régió sem kivétel ez alól: a vállalkozási készségek kiaknázottsága messze áll a száz százaléktól ezen a területen is.

Továbbhaladva, a témáról általánosságban elmondható, hogy a vállalkozói készségek és kompetenciák oktatása egy gyakran vitatott és nehéz téma a szakmabeliek között a határ mindkét oldalán.

A nehézségek ellenére azonban megfigyelhető, hogy minden évben több ezer olyan diák végez a szakiskolákban, akiknek meg van a szakmai tudásuk arra, hogy új vállalkozásokat, vagy éppen új start-upokat indítsanak el és sikeres szakemberként dolgozzanak bennük. Azonban a jó példák, az ösztönző erők és a vállalkozási készségek hiányában, megriadnak attól, hogy szakmai képességeiket új vállalkozásokban, vagy épp régi, de átalakításra váró családi cégekben kamatoztassák.

Többek között ezekért hiszünk mi abban, hogy a fiatalok vállalkozói készségekkel való felruházása kulcsszerepet játszhat a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításában és a helyi gazdaság fejlesztésében is.

A projektünk olyan oktatási eszközöket és támogató hálót kíván létrehozni a szakiskolai tanulók számára, mely a vállalkozások irányába tereli érdeklődésüket, és segít számukra a megfelelő készségek elsajátításában ahhoz, hogy vállalkozói karrierre lépjenek. Emellett, támogatni kívánjuk a határ menti régió gazdasági fejlődését, bebizonyítva azt, hogy egy ország közi együttműködés milyen sokszínű és új lehetőségeket tartogat a kezdő vállalkozók számára.

Ebből kifolyólag a célcsoportunk a következő alcsoportokból áll: fiatalok, akik utolsó előtti szakiskolás évükben járnak; fiatal szakemberek; szakiskolák és oktatási intézmények. Reményeink szerint eredményeink és produktumaink (tanulmányok, e-learning tananyagok, oktatási módszerek) jó gyakorlatként járnak majd elől az ország közi gazdasági fejlesztések témájában.

Vélemény, hozzászólás?